Megújulásunk támogatója:  

Velencei plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 2,977'
Hosszúság (lon):
E 21° 57,036'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Tineretului (Templom) tér
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyvárad-Velence főterének számító Templom (ma Tineretului) téren Szaniszló Ferenc püspök 1858 és 1862 között építette a romantikus stílusú római katolikus templomot, amelynek elődje, a barokk istenháza, tűzvész áldozata lett.
Az egyhajós templomon a neoromán és neogótikus jegyek dominálnak, főbejárata észak felé néz. A főhomlokzat mérművekkel díszített attikában végződik, alatta jellegzetes román kori ívsorral. A templomhajó háromszögű oromzatban végződik, belőle ugrik ki a templomtorony, melynek koronázópárkánya háromszög alakban ível, fölé gúla alakú karcsú toronysisak emelkedik. A torony síkját félköríves és kör formájú ablakok törik meg, a legfelső díszes kötényű ablak fölött óranyílás található. A két oldalsó homlokzatot öt-öt pillér támasztja, köztük faragott kőrózsával díszített ablakokkal.
A templomba a torony alatti két főajtón léphetünk be. Az oldalfalak támpillérei közti hevederek négy keresztboltozású mezőre bontják fel a boltozatot, a szentély is keresztboltozású. Az istenháza Szűz Mária szeplőtelen fogantatására lett felszentelve.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, 2005, Bp.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-28 14:21:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.