Véglesi vár

Világi romemlék
Végles
Rövid leírás:
A vár az 1360-as években épült valószínűleg János kőfaragó mester tervei, irányítása alapján, ahogyan a diósgyőri és a zólyomi vár is. Eredetileg négyzet alaprajzú, négy sarkán négyszögletes bástyákkal erődített, belső udvaros vadászkastély volt. A hódoltság korában, majd a Thököly-szabadságharc idején előbb végvár, majd később is folyamatos harci cselekmények színhelye. A 18. században az Esterházyak korszerűsítették (palota-funkció). 1870-ben vadászkastéllyá építették át. 1945-ben súlyosan megsérült, állapota jelenleg is erősen romos.
2011-04-11 17:00:05

2014.08.22 11:59 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 33,315' E 19° 17,943' - egyéb

A vár újjáépítése befejeződött, már csak megnyitásra vár. Hogy mennyire hiteles, annak az eldöntését a műemlékesekre bíznám, de legalább már van funkciója és nem pusztul tovább.