Védett faluszerkezet

Ország: Románia
A település magyar neve: Saroltavár
A település német neve: Charlottenburg
Cím: A falu központja
Egyéb adat: A koordináták a falu központi terére mutatnak.
Rövid leírás: A Bánság az 1718-as Pozsareváci Béke értelmében szabadult fel a török uralom alól. A beköszöntő hosszú békeéveket az itt berendezkedő Habsburg császári-királyi hatalom arra használta fel, hogy Dél-Magyarország ezen, gyakran szinte teljesen lakatlan vidékeit telepesek szervezett ideköltöztetésével újra benépesítse. A Bánságba a 18. század folyamán, több hullámban, zömmel német ajkú telepesek érkeztek, akiket "sváboknak" szokás nevezni - annak ellenére, hogy csak egy részük származott Svábföldről.

A betelepítések második hullámának részeként, 1770-71. évben jött létre Charlottenburg telepesfalu, Nyugat-Európa különböző területéről érkezett, 131 fő német ajkú,római katolikus vallású lakos számára. A gróf Karl Ignaz Clary-Aldringen temesvári kormányzó által szervezett telepítés során egy mérnöki munkával kijelölt, egészen különleges, kör alaprajzú települést hoztak létre, amelyet az alapító feleségéről, Charlotte-ról kapta nevét. A falu központja egy 210 m átmérőjű, kör alakú, központi tér. Az ennek peremén kijelölt utca külső oldalán sugár irányban sorakozott a 31 db kimért telek, ugyanennyi házzal, mögöttük kerttel. Ugyancsak kijelölték a szántók, a gyümölcsösök, legelők pontos helyét. A központi téren kettős akácfa sor futott körbe. E téren fúrták meg a falu közkútját, de ide épült a római katolikus templom, majd az iskola is.

Bár az eltelt évszázadok alatt számos épület helyett újat emeltek, a faluból észak felé kivezető út mellett pedig újabb házak is emelkedtek, Charlottenburg - a 19-20. sz. fordulójáig magyar neve nem is volt, akkor "magyarították" Saroltára, majd Saroltavárra - máig megőrizte a Kárpát-medencében teljesen unikálisnak számító településszerkezetét, amely műemléki védelmet is kapott.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)