Vasúti híd

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Hlohovec
A település magyar neve: Galgóc
Cím: A várostól északnyugatra a Vág fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Galgócról északnyugati irányba, Újvároska - vagy ahogyan ma börtönnek használt erődjéről gyakran hívják: Lipótvár - felé vezető vasútvonalnak az itt folyó Vág fölötti hídját 1898-ban adták át a forgalomnak. Ez eredetileg egy hat szakaszból álló, felső részein ívelt acél szerkezetű híd volt. Mederpillérei kőből épültek. Legszélesebb nyílása mintegy 50 méteres volt.

A hidat a II. Világháború legutolsó szakaszában a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta. A vízbe zuhant acélszerkezetek olyannyira megsérültek, hogy helyreállításuk szóba sem kerülhetett. A romok eltávolítása, a hídroncsok kiemelése után az ide vezényelt ezernél is több munkás 4 hónapos munkával felépített egy ideiglenes, 17 nyílású fa gerenda hidat, amin elindulhatott a közlekedés.

Az ideiglenes hidat végül az 1948 év elejére elkészült mai híddal váltották le. Az ismét 6 nyílásúként felépített, 294 m hosszú műtárgy az eredeti híd épen maradt, ill. felújított pillérein áll. Ugyanakkor acélszerkezete már erősen eltér a korábbitól.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.

Fotók: archív képeslap, ill. Ján Mesaroš / Panoramio