Vasútépítő munkások síremléke

Síremlék
A falu főutcáján, a Kolozsvári országúttol mintegy 100 méterre, az utca jobb oldalán
Rövid leírás:
A vasútvonal révi szakaszán, különösen az alagutak építésénél, igen gyakoriak voltak a balesetek, ami szükségessé tette egy épület kórháznak való berendezését. Réven a vasúthoz közel nem volt erre a célra megfelelő épület, ezért a szomszéd faluban, Köröstopán, báró Ruzsinszky Zámbó felajánlotta egyik épületét kórháznak. Így a révi vasút építésénél balesetet szenvedetteket a köröstopai kórházba szállították, s a halottakat is itt temették el. Ezért került a síremlék a mostani helyére.

120 cm magas lépcsőzetes betonalapzaton áll a 200 cm magas márvány monolit, tetején kereszttel. A Magyar Állami Vasutak készítette, a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal építésének befejezésekor, 1870-ben. A latin nyelvű szöveg szerint mindazon elhunytak emlékére állították, akik a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal harmadik szakaszának építkezésén segédkeztek, 1868, 1869–1870-es években.
Állapota jó.

Tündérvár (4.680 km)