Megújulásunk támogatója:  

Vasútállomás


Forrás: vasutallomasok.hu

Forrás: Google Earth
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 21,086'
Hosszúság (lon):
E 19° 35,120'
Védettség van?
nem
Típus:
Közlekedési létesítmény
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Štefana Moyzesa utca keleti, Losonc felőli végében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A néhai Nógrád vármegye járási központjának számító Losonc város a 19. század végén rohamos fejlődésen esett át. E prosperitás fontos eleme volt a környéken kiépülő vasúti hálózat, melynek révén a terület kelet felé Kassa, északnyugat felé pedig Zólyom irányában szerzett szoros gazdasági kapcsolatokat. A kor szokásai szerint a kiépülő "nagy" vasút vonalaihoz idővel számos mellékvonal is csatlakozott, újabb és újabb kistérségeket kapcsolva be az országos vérkeringésbe.

Ilyen körülmények között épült meg a Losoncot a közeli Gács faluval összekötő, mintegy 7,5 kilométeres szárnyvonal is. Átadására 1905. december 19-én került sor. A vonal létrejöttében nagy szerepe lehetett annak, hogy a településen az országos főméltóságokat viselő gróf Forgách család rendelkezett birtokkal és pompás várkastéllyal.

E beruházás keretében épült meg Gács vasútállomása is. Az egy emeletes, kis méretű felvételi épület a MÁV vonalain megszokott típustervek egyikének megfelelően épült fel, téglából, cseréppel fedett nyereg tetővel, szolíd, sávos vakolatdíszítéssel. Földszintjén helyezték el a vasút hivatalos helyiségeit és a várót, míg az emeleten az állomásfőnök szolgálati lakása kapott helyet.

A legutoljára 661. számot viselő vasútvonal 1967-ig maradt használatban. Ekkor megszűnt rajta a vasúti forgalom. Hamarosan fizikailag is felszámolták a szárnyvonalat. Sínjeit, szerelvényeit elbontották. Egykori nyomvonalára ma már legtöbbször csak a föld töltések emlékeztetnek. Az egykori gácsi vasútállomást ma családi házként használják.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-10-10 14:22:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kubinyi-ház (6.530 km)
Ráday-kripta (6.536 km)
Zsinagóga (6.701 km)
Főgimnázium (6.720 km)