Vasútállomás

Forrás: vasutallomasok.hu

Forrás: Google Earth
Közlekedési létesítmény
A Štefana Moyzesa utca keleti, Losonc felőli végében
Rövid leírás:
A néhai Nógrád vármegye járási központjának számító Losonc város a 19. század végén rohamos fejlődésen esett át. E prosperitás fontos eleme volt a környéken kiépülő vasúti hálózat, melynek révén a terület kelet felé Kassa, északnyugat felé pedig Zólyom irányában szerzett szoros gazdasági kapcsolatokat. A kor szokásai szerint a kiépülő "nagy" vasút vonalaihoz idővel számos mellékvonal is csatlakozott, újabb és újabb kistérségeket kapcsolva be az országos vérkeringésbe.

Ilyen körülmények között épült meg a Losoncot a közeli Gács faluval összekötő, mintegy 7,5 kilométeres szárnyvonal is. Átadására 1905. december 19-én került sor. A vonal létrejöttében nagy szerepe lehetett annak, hogy a településen az országos főméltóságokat viselő gróf Forgách család rendelkezett birtokkal és pompás várkastéllyal.

E beruházás keretében épült meg Gács vasútállomása is. Az egy emeletes, kis méretű felvételi épület a MÁV vonalain megszokott típustervek egyikének megfelelően épült fel, téglából, cseréppel fedett nyereg tetővel, szolíd, sávos vakolatdíszítéssel. Földszintjén helyezték el a vasút hivatalos helyiségeit és a várót, míg az emeleten az állomásfőnök szolgálati lakása kapott helyet.

A legutoljára 661. számot viselő vasútvonal 1967-ig maradt használatban. Ekkor megszűnt rajta a vasúti forgalom. Hamarosan fizikailag is felszámolták a szárnyvonalat. Sínjeit, szerelvényeit elbontották. Egykori nyomvonalára ma már legtöbbször csak a föld töltések emlékeztetnek. Az egykori gácsi vasútállomást ma családi házként használják.

Kubinyi-ház (6.530 km)
Ráday-kripta (6.536 km)