Vasile Lucaciu emlékház

Ország: Románia
mentén. Itt született 1852-ben dr. Vasile Lucaciu, akinek papi, tanári és
politikai pályáját az erdélyi román nép sorsáért való küzdelem töltötte
ki. A nemzetiségi jogokért vívott harcáért, memorandistaként, öt év
börtönbüntetést is kapott.

Az 1847-ben épült ház a vidékre jellemző parasztházak mintáját követi. A ház téglalap alakú, az útra merőlegesen épült. Fagerendákból emelték, vastag tölgyfa talpgerendákra, amelyeket lapos eresztékkel kapcsoltak össze. Az alacsony épület nádfedeles, tetőzetének mindkét végén trapéz alakú deszkaoromzat található, egy-egy világítóablakkal.

A ház három helyiségből áll, az első- vagy tisztaszoba rusztikus berendezésű, középen található a pitvar, ezt követi a hátulsó szoba, ahol a tárlókban a nagy politikus, Vasile Lucaciu személyéhez, tevékenységéhez és korához kötődő dokumentumok, fényképek valamint könyvek láthatóak.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)