Vasgyár romjai (Rosszgyár)

Ipari objektum
A Murány folyó Beretke és Melléte közötti áttörési szakaszán, a folyóparton.
Rövid leírás:
A Murány folyócska völgyében a közeli vasérclelőhelyek bányakincsére alapozva számos vasfeldolgozó üzem jött létre a 18-19. században. A Jolsvától északra fekvő Nagyrőczén (Revúca) 1790-ben épült az első nagyolvasztó, melyet a következő évtizedekben újabb üzemek követtek. Hisnyóvízen (Chyžné) nagyolvasztós vasgyártó telep épült magántőkéből, mely a 19. század folyamán főként öntvényeiről lett híres. Lubenyik (Lubenik) területén már a 16. században hámorok működtek, a 20. században magnezitgyára lett jelentős üzem. Szinte bármelyik települést vizsgáljuk a murányi völgyben, mindegyik összekapcsolható a bányászattal vagy a kohászattal.

1808-ban létrehozták a Murányi Unió bányatársulatot, mely a Murány-völgyi vasműveket közösen üzemeltette. 1852-ben a Gömöri Vasművelő Egyesülettel és a Rimai Coalitio-val összeolvadva létrehozták a Rimamurányvölgyi Vasmű Egyesület Rt-t. A század második felében a Murány-völgyi üzemek jelentősége fokozatosan csökken, a termelés eltolódik a modernebb gyárak felé, legtöbbjük meg is szűnik a század végéig.

A Beretke és Melléte határán, a Murány partján, ma nehezen megközelíthető helyen felépült nagyolvasztó valószínűleg korábbi hámorépület kibővítésével jött létre és 1773-1780 között működött. A tört kőből és téglából emelt ipari épületek itt-ott még magasan fennálló, látványos maradványainak területét mára teljesen meghódította az erdő.

A romokat megközelíteni, megnézni leginkább a Murány partján futó turistaúton lehetséges.

A leírás a vaskultura.hu honlap felhasználásával készült. Segítségükért e helyen is köszönetet mondunk.

Magtár (1.158 km)
Fialka-kúria (1.172 km)