Vasbeton közúti híd

Forrás: Peter Paulík könyve
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Dolný Chotár
A település magyar neve: Alsóhatár
Cím: A falu déli kijárata közelében, a Feketevíz fölött átvezető úton
Egyéb adat:
Rövid leírás: Bár maga Alsóhatár valószínűleg csak az újkorban települt falu, e helyen már évszázadok óta átkelőhely volt a festői szépségű, kanyargós Feketevíz folyócska fölött. Legkésőbb a 19. század óta pedig állandó híd szolgálta itt az átkelést.

A ma álló, mintegy 17 méteres középső nyílású, két mederpilléres, monolit vasbeton híd a két világháború között, az első csehszlovák köztársaság idején épült fel. Remek példája a letisztult szerkezetű, funkcionalista, de esztétikailag is szép közlekedési műtárgyaknak. A járművek átkelésére szolgáló, egysávos híd közlekedő felületét két oldalt egyszerű acélkorlát határolja.

A híd tervezője - ahogyan erre a hídon elhelyezett, kis bronz tábla szlovák nyelvű felirata is utal - Artur Komloš, vagyis Komlós (eredeti nevén: Kreisler) Artúr építész volt. A Zólyom megyei Mosódon 1885-ben, zsidó családban született építész Pozsonyban működött. Cégét végül később a két világháború közötti antiszemita törvények tették tönkre.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves