Várrom

A falutól délkeletre emelkedő magaslaton
Rövid leírás:
A Kudzsíri-havasok északnyugati oldalában, Ósebeshely (Sibişel) falu felett, 523 m magas hegyen állnak a vár romjai. A várat oklevelek nem említik, a kutatások szerint a 13. században építették és talán még a 15. században is lakták. Romjai a 20. század elején még jóval magasabbak voltak, mint manapság. Azóta sajnos a kincskeresők pusztításait többször is megszenvedték az ódon falak.
A hegytető platójának alakját követő, enyhén ovális alakú vár területe 71 m x 57 m. Kelet felől 6 m széles árok és 1,5 m sánc védte, a többi részen a meredek hegyoldal miatt erre nem volt szükség. A keleti oldalon téglalap alakú, 9 x 8,5 m-es kaputorony romja áll, mely egykor alul boltíves, többszintes építmény lehetett. Ma már csak alsó szintjének 2-3 m magas, 2,5 m vastag déli falcsonkja és néhány kisebb falrészlet látható belőle. A 3,1 m széles kapunyílás ívének egy darabja a kaputorony nyugati oldalán még megfigyelhető.

A torony délkeleti és északkeleti sarkaiból indult a vár 2 m vastag kerítőfala, melynek bozóttal erősen benőtt maradványa a keleti és a déli oldalon helyenként 3 m magasan áll. Az északi oldalon csupán terepalakulat formájában követhető a felszínen, a nyugati oldalon már ennyi sem látható belőle. A védőfallal határolt területen belül épület nyoma nem látszik.

Kukuis vára (3.590 km)
Kudzsir vára (11.545 km)