Városi vízmű-rendszer épületei

A képek forrása: lorenzlubos / Panoramio.com

Ipari objektum
a Csermely-völgyben, közvetlenül az út északi oldala mellett
Rövid leírás:
Az egykori Magyar Királyság legjelentősebb városainak sorába tartozó Kassán a 19. század végén előtérbe került a modern városi közműhálózat kiépítése. Ezek sorában is vezető helyre került a fokozatosan gyarapodó, a századfordulóra már 40 ezres lélekszámú település egészséges ivóvízzel történő ellátása. Elengedhetetlenné vált egy modern vízműrendszer kiépítése. (A századfordulón a lakosság vízellátása még teljes egészében köz- és magánkutak segítségével történt, a szennyvizet pedig egyszerűen az udvarokra vagy az utcára öntötték, így az vagy a Csermely-patakba, vagy a Hernádba jutott.

Végül 1900-1901-ben a városi tanács szakértőkkel vizsgáltatta meg a város fölötti hegyek forrásait és egy vízvezetékrendszer kiépítésének lehetőségeit. A 27 forrás vizét egy felszín alatti csőrendszerben kisebb-nagyobb tárolókba gyűjtő és azt egy 13 km-es csőrendszer segítségével, a Csermely-völgyön keresztül, északnyugat felől a belvárosba eljuttató vízmű létesítése 1903-ban kezdődött meg. A víz leginkább a gravitáció segítségével közlekedett a rendszerben, de a szükséges helyekre szivattyúkat is építettek. A legfőbb gyűjtő ciszternát a Kálvária-dombon hozták létre, ahonnan a víz különösebb pumpálás nélkül is a kellő nyomással jutott le a városba. Később, közegészségügyi okokból klór hozzáadására alkalmas medencékkel bővítették a rendszert. A csövek csatlakozó és elágazó pontjaira összesen 215 db ellenőrző ill. tisztító aknát létesítettek.

E munkálatokban elévülhetetlen érdemeket szerzett Göndör Gábor (1876-1935), a város akkori főmérnöke. Ugyanő tette közzé az 1913-ban befejeződött munkálatok dokumentumait is. Göndör emlékét egy, a Csermely-völgyi vízmű épületre 1938-ban kihelyezett, Löffler Béla szobrászművész által alkotott, domborművű bronz portré is őrzi. Mivel a táblát a 2000-es évek elején valaki megpróbálta ellopni, a kassai vízmű vállalat leszereltette azt és raktárba szállíttatta. Tudtunkkal ma már ismét kint van egy tábla itt (elképzelhető, hogy ez az eredeti másolata).

A kassaiak kedvelt kirándulóhelyének számító, az itt folyó patakról elnevezett Csermely-völgyben, Bankófüred közelében, az út mellett, kis bekerített térségen elhelyezkedő ipari épületek ritka és becses emlékei az előző századforduló modern városi közműveinek. Építészeti igényességük, eklektikus stílusú díszeik egy minden megnyilvánulására érzékeny, rég letűnt kor emlékei.