Városi strand

A kép forrása: Miki Molnár / Panoramio
A település magyar neve: Kassa
A település német neve: Kaschau
A település latin neve: Cassovia
Cím: Stanicné námestie (Állomás tér) 5.
Egyéb adat: 1935-36-ban épült Őry (Oelschlager) Lajos kassai építész 1935-ben készült tervei alapján.
Rövid leírás: A két világháború között a frissen megszületett, fiatal állam, Csehszlovákia, különösen nagy hangsúlyt fektetett az egészségre, a sportra, a mozgásra. Ennek eredményeként többek között számos új fürdőt, strandot építettek. Ezek sorába tartozik a kassai is.

A város lakossága korábban a Lajos-forráshoz járt fürdeni. Az itt működő kénes forrást már a 17. század óta használták a környék lakói és az első fürdőházat 1890-ben építették a közelében. Ekkor létesültek a kádas kabinok, egy vendéglő és egy táncparkett. Később a helyszín Rudolf Brebta cseh építész tervei alapján átépült és egy új fürdőt hoztak létre, amelyet később tovább bővítettek egy úszómedencével és egy focipályával. A harmincas években azonban az intézmény hanyatlásnak indult, nem törődtek a fürdővel. Az évtized második felében azonban kezdetét vette egy új, nagy befogadó képességű városi fürdő létesítése. Ennek megtervezésével Őry (Oelschlager) Lajost bízták meg, a hozzá kapcsolódó városrendezési terv elkészítésével együtt.

A fürdő a legjelentősebb, modern stílusú kassai építmények közé tartozik. Őry Lajos kiváló, funkcionalista épülete, amelyet szakmai pályája csúcsán tervezett a vasútállomás és városközpont közötti területen, a Sólyom-liget szomszédságában.

Különböző magasságokban kerültek elhelyezésre a medencék, így a strandmedence a természetes közegben, míg az úszómedence egy magasított teraszon kapott helyet. Ez a teraszos elrendezés egyedülálló volt a korszakban. Az úszómedence már alkalmas volt versenyek megrendezésére is. A két medence mellett egy harmadik is helyet kapott a gyerekek számára. A terepadottságok kihasználásával pedig lehetőség volt a medencék gravitáció általi leeresztésére, és a víznek a mélyebben fekvő, közeli Malom-patakban történő levezetésére.
Hűvösebb időben a közeli villamoserőmű révén lehetőség volt a medencék vizének melegítésére is. Az úszómedence mellett egy lelátó is kialakításra került, a földszinten egy 800 fős, fogasos ruhatár, orvosi rendelő, zuhanyok, mosók, 24 öltözőkabin, az emeleten pedig külön férfi és külön női 384 szekrényes öltöző létrehozásával.
Az épület, berendezésével együtt szinte eredeti állapotában maradt fenn, bár az elmúlt években már itt is megindult a komplexum állagának romlása.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.
Adatlapot készítette: hil.di