Városi polgárház

A kép forrása: retep.sk
Lakóépület és üzlet
A Berzétei (ma: Šafárik) utca nyugati oldalán.
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A mellékutcákban található, nívós polgárházak egyike a Berzétei és a Kós-Schopper utcák sarkán felépült, \"L\" alaprajzú, egy emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett ház. Minden bizonnyal még késői gótikus stílusban épült. A 18. század utolsó negyedében jelentős mértékben átalakították. A Berzétei utcára nyíló, rövidebb homlokzata három tengelyes. Földszintjén nyílik a reprezentatív, félköríves záródású kapuja. A földszint többi részét egy bolt kedvéért erőszakosan átalakították. A ház emeleti részein szerencsésen megőrződött, késő barokk plasztikus díszek - az ablakok fölötti párkányok ill. a pilaszterek fejezetei - mégis e korszak legautentikusabban fennmaradt házává teszik egész Rozsnyón. A ház eredetileg manzárd tetővel rendelkezett, amely 1891-ben leégett, és az újjáépítést követően már nyeregtető helyettesíti.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.