Városi plébánia

Egyházi középület
Fő utca (ma: Hlavná) 26. szám

A mai plébánia helyén az írott források szerint már 1248-ban a városi plébánia állott. Ez azonban a mai, nagy méretű épület telkének csak mintegy 1/4-edét foglalta el. Az 1556-os városi tűzvészben tönkrement. Részben helyreállították ugyan, de a protestánssá vált városban nem volt rá szükség rá: 1587-től gabonaraktár volt itt. 1857-ben rendbehozták, de végül 1901-ben lebontották. Ekkor, 1901-2. között épült a mai, három szintes, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, szecessziós-eklektikus épület. A szimmetrikus szerkesztésű főhomlokzatot gazdag vakolatdíszek borítják.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét is.

Érseki palota (0.045 km)
Kisdyánum (0.073 km)