Városi Népiskola

Timon utca 2
Rövid leírás:
A ház városi népiskola céljára épült 1891-ben, eklektikus stílusban. Tervezője és építője Jakab Péter kassai építész volt. A trianoni békediktátumot követően a csehszlovák "reformok" következtében rohamosan visszaesett a magyar nyelvű iskolák száma. Így pl. az akkor még magyar többségű városban, 1918. és a Kassát az anyaországhoz visszacsatoló, 1938-as ún. I. Bécsi Döntés között itt működött az egyetlen,
magyar nyelvű, állami népiskola. E tényt 1941-ben emléktáblával igyekeztek megörökíteni, de ezt a visszatérő csehszlovák hatalom "természetesen" 1945-ben eltávolíttatta. Az eltűnt tábla egykori szövege az alábbi volt: "1918-1938. A MEGSZÁLLÁS HÚSZ ESZTENDEJE ALATT EZ AZ ÉPÜLET VOLT HAJLÉKA AZ EGYETLEN ÁLLAMI MAGYAR TANÍTÁSI NYELVŰ NÉPISKOLÁNAK. ÉDES ANYANYELVÜNK FÉLTVE ŐRZÖTT BÖLCSŐJE, HOL ISTÁPOLÁST NYERT ZSENGE VÉREINK LELKÉBEN AZ ÖRÖK MAGYAR GONDOLAT. EMLÉKEZTETÉSÜL A JÓL MEGHARCOLT HARCRA, ERŐFORRÁSUL A JÖVŐRE, MEGJELÖLTE KASSA SZ. KIR. VÁROS KÖZÖNSÉGE. 1941 NOVEMBER 11."

Szabadon álló, három szintes, "E" alaprajzú, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett középület. Funkciójának megfelelően visszafogott díszű, eklektikus ház, melynek homlokzatát mindössze szerény osztó és szemöldökpárkányok, némi rusztika és sarokarmírozás díszíti. Nagy ablakai a tantermek és folyosók egészséges megvilágítását szolgálják.

Wick-ház (0.066 km)
Forgách-palota (0.147 km)