Városháza, volt Korona Szálló

Szlovénia
9220 Lendva, Fő utca 20.
Rövid leírás:
Az egykori Korona Szálloda épületén egyaránt megtalálhatók a reneszánsz és a barokk építészeti elemek. Az épület egykor az Esterházy herceg birtokának részét képezte és a város központjában vendéglátóipari célokat szolgált.
1891-ben az alsólendvai Takarékpénztár megvásárolta a szállodát, amelyet felújított és így eleget tett a korszerű idők követelményének. A vendégek fogadására 12 szobát létesített, emellett az épületnek még jégverme, tekepályája, kávézója, étterme, táncterme és 40 lovat befogadó istállója is volt.
2006-ban Lendva Község felújíttatta az egykori Korona Szállót, ami onnantól a városházaként működik. Az épület előcsarnokában Kultsár György protestáns prédikátor szobra található, amely az évszázadokon keresztül mélyülő és szilárduló könyv és az együttélés határtalan erejét jelképezi. A mű Irena Brunec alkotása.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva