Városháza

Str. 1. Decembrie és Str. Republicii sarka
Rövid leírás:
A város máig legszebb középülete a Városháza, amely 1906-7-ben épült fel szecessziós stílusban. Építész tervezője Székely László, kinek édesapja szalontai kőműves mester volt. Ő maga bejárta Olaszországot, majd a szalontai városháza megtervezését követően végül Temesvár főépítésze lett.

Az egykori piactérre néző, három homlokzatos, szimmetrikus, egy emeletes saroképület leghangsúlyosabb része a különösen kiemelt sarokrész. Itt nyílik az épület főbejárata, mely fölé az első emeleti terem díszes erkélye ugrik ki. A saroképítmény első emeletén mindhárom irányban hatalmas, félkörös záródású ablak nyílik, fölöttük háromszög alakú, díszes tetőoromzattal. Ezek között 1-1 címertartó Bocskay-oroszlán ül Szalonta, illetve a város nagy szülötte, Arany János családi címerét tartva. Az egész épület inkább egy vidéki kastély, mint egy szecessziós középület képét nyújtja. A városháza belsejében a díszes lépcsőház, illetve a díszterem gazdag ornamentikája érdemel figyelmet.

(Irodalom: Bede Béla: Magyar szecessziós építészet, Budapest, 2012.)

Példa értékű! Nagyszerű állapotban. Polgármesteri hivatal.