Városháza

Hauptplatz 9
Rövid leírás:
A város területe a honfoglalás után a nyugati határvidékhez tartozott. Székely lakossága több kiváltságot is kapott, például 1327-ben, amikor Károly Róbert eddigi kiváltságaik megerősítésén túl az országos nemesek közé sorolja őket, s számukra külön őrnagyság megszervezését rendeli el. A nemességet 1582-ben Rudolf császár is megerősítette, több már ekkor is létező családot ma is megtalálunk a településen (Adorján, Balikó, Benkő, Gál, Osváth stb). 1841-ben piactartási jogot kapott a község. Az 1867-es kiegyezés után a városka rohamos fejlődésnek indult. A terület 1921-ben Ausztriához került. Ennek megakadályozására Prónay Pál alezredes 1921. október 4-én Felsőőrön kikiáltotta a Lajtabánságot, de egy hónap múlva át kellett adnia a területet az osztrákoknak.

A városháza monumentális, egy emeletes épülete ma kissé átalakított, klasszicista alkotás. Középtengelyére szimmetrikus, utcai homlokzatát a főbejárat fölött előtti, oszlopokon nyugvó hosszú erkély és a fölötte lévő timpanon uralja. Alatta ma már német nyelven olvasható a felirat: városháza. A tökéletes szimmetriát erősíti az épület tengelyében a tetőgerinc fölé emelt, nyitott, négy oszlopos, boltozatos tűzfigyelő torony.
Az épület emeleti díszterme szintén klasszicista jegyeket mutat. Ma gyakran látogatott rendezvény-helyszín: számos előadást, kiállítást szerveznek e teremben. A díszteremben és az épület előtt is látható Felsőőr város címere: ezüst mezős címerpajzsban egy fekete sapkás, kék zubbonyos katona jobbjában egy baltával. Körülötte mindkét oldalon sziklaszirt tetején egy-egy őrtorony. A címer a városka lakóinak egykori határőrző feladatára utal.