Városháza

Bulevardul Revoluţiei 75.
Rövid leírás:
A kiegyezés és az I. világháború kitörése közötti időszakban Arad rendkívül gyors gazdasági és kulturális fejlődésen ment át: modern várossá vált, számos új középülettel gazdagodott. Ezek sorába tartozik az 1874-1876. között, eklektikus stílusban megépült, monumentális városháza is.

A város fő utcájának kiteresedésével létrejött \"fő tér\" keleti oldalán álló városháza \"U\" alaprajzú épületének zöme 2 szintes. Fő homlokzata a térre néző, tengelyszimmetrikus nyugati oldalon van. A homlokzat két végén enyhe, míg középen jelentősebben előre ugró rizalit által tagolt épületkép leghangsúlyosabb eleme az épület tengelyében álló torony. Ez a főkapu elé ugró kocsiáthajtós, első emeletén nyílt, árkádos, míg a második emeleten zárt erkélyes, timpanonjában a város címerét tartó rizalit fölé emelkedve jelzi a ház súlypontját. Az egyszerűbb kialakítású északi és déli oldalsó épületszárny udvart fog körül, amelynek keleti, a Maros felé néző része nyitott.
A főbejáraton belépve stukkódíszes előcsarnokba jutunk, ahonnan vörös márvány lépcsőházon keresztül juthatunk fel az első emeleti díszterembe. Érdekesek a lépcsőház festett üvegablakai. Sajnos, a városháza belső értékeit a későbbi, nem szakszerű átalakítások jelentősen átalakították.

Szép épület rendben van frissen festett, a tető jó állapotú szép a címer középen.

Vármegyeháza (0.107 km)