Városháza (egykori vármegyeháza)

Vár tér 1.
Egyéb adat:
A Hargita megyében található Csíkszereda Székelyudvarhelytől 52 km-re keletre fekszik, a Csíki-medencében. A település a 15. század első felében keletkezett, az Árpád-házi királyok korában a gyepűrendszer része volt. Csíkszereda a 19. század végétől indult látványos fejlődésnek, miután 1872-ben a vármegye székhelyéül Szereda várost jelölték ki. A rendelkezéssel minden központi intézmény ide költözött Csíksomlyóról.
Rövid leírás:
Az intézmények a 19. században gyakran nem rendelkeztek megfelelő épületekkel, ezért számos új beruházás indult meg a településen. Elsőként a vármegyeháza építése kezdődött meg, amelyet először a várkastélyban helyeztek el. Az épület rövidesen alkalmatlannak bizonyult, ekkor a honvédséggel folytatott telekcserék révén megszerezték a várkastéllyal szembeni területeket. A hosszas eljárás 1884-re fejeződött be és még ebben az évben megkezdték az építkezés előkészítését és a versenytárgyalásokat. 1886-ban kezdődött meg az építkezés és egy év múlva be is fejeződött. A terveket Hám Ignác készítette.
A főúttal párhuzamosan épült vármegyeháza egy nyugati és egy keleti traktusból áll, amelyeket a lépcsőház köt össze. A háromemeletes épület stílusára neoreneszánsz volt jellemző, azonban a 20. század eleji átépítés után a neobarokk stílusjegyek kerültek előtérbe.
Az 1910-es évekbeli átépítésre az épület szűkössé válása miatt volt szükség, újabb részekkel bővítették ki a korábbi épületet. 1912 és 13 között a főhomlokzatot mindkét oldalon kiszélesítették és egy-egy új bejáratot nyitottak. Megváltozott a homlokzat kialakítása és díszítése.
Az épület belsejében a lépcsőházban füzérdíszes, ión fejezetes pilaszterpárok jelennek meg, míg a tanácsteremben konzolsor tartotta karzat áll. A konzolok között aranyozott, növényi ornamentikájú stukkódíszek láthatóak.