Városfallal övezett városszerkezet

Horvátország
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Nin
Rövid leírás:
Nin műemléki belvárosa és épített emlékeinek java egy alig 500 méter széles homokzátonyon, szigeten található, amelyet jelenleg két 16. századi híd köt össze a szárazfölddel. A koordináták az Alsó-hídra mutatnak, a legtöbb látogató ezen keresztül lép be Ninbe. Mindkét bejáratnál fennmaradt a késő középkori városkapu, délről belépve a városba az eredeti, részben ókori utcaszerkezet fogad, bár az épületek egy része újkori, azonban zárványként ott vannak a középkori épületek is (egy részük átépítve). A sziget északi részén a városszerkezet fellazul, részben elveszíti városias jellegét, itt találjuk a település temetőjét is. A város körül fennmaradt a késő középkori védőfal egy része, a benne lévő védművekkel együtt, ezeket több helyütt kiegészítve mutatják be.

A város jelentős épített emlékeit külön adatlapokon mutatjuk be.
2016-10-16 17:43:24

2018.09.10 23:59 klo állapot: 3 - egyéb

2017. szeptember 11-én egy nagy erejű tengeri árvíz a szigeten lévő óvárosba vezető mindkét hidat nagyon erőteljesen megrongálta, gyakorlatilag megroppantotta. A keleti oldalon lévő gyakorlatilag kettétört, de a déli, a turistaforgalom által használtat is csak egy fából ácsolt kiegészítéssel lehet használni. A sziget épített emlékeiben az áradás nem tett kárt.
Azért egyéb a jelentés, mert még júliusban készítettem, csak nem töltöttem fel. A hármas átlag: a hidak egyes, a városszerkezet viszont ötös.