Városerődítés

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Pod kálváriou
Rövid leírás:
A Morva folyótól keletre, egy alacsonyabb halmon megtelepült szakolcai lakosok egy rombusz alakú területet vettek körbe erős kőfallal. Az erődítést kisebb-nagyobb tornyok tagolták, ezek közül egy kör alaprajzú kápolna (rotunda) átalakítva napjainkig fennmaradt a Kálvária dombon. A Morvaországgal folytatott kereskedelemnek köszönhetően meggazdagodott városnak a négy égtáj felé nyílott egy-egy kapuja. A bejáratoktól egyenes út vezetett a háromszög alakú főtérre.
Szakolca város erődítéseit a Stibor bárók uralma alól ismét királyi kezelésbe jutó 1435-ös évben már teljesen elkészültnek - írták le az egykorú oklevelek. A háborús idők elmúltával nagyobb részüket a lakosság lebontotta, köveiket az építkezéseikhez felhasználta. A maradék részek napjainkra nagyrészt restaurálva idézik fel az ide látogatók előtt a történelmi múltat.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu