Vármegyeháza

Forrás: Wikipedia.org
Traian tér 7 szám
Rövid leírás:
Tervezője és kivitelezője is ismeretlen az 1760-as években, eredetileg barokk stílusban épült ingatlannak, amelyet rendeltetésének megfelelően használnak ma is. A vármegyeháza ma a Bihar Megyei Önkormányzat székhelye Várad-Olasziban. Építésére vonatkozóan nem maradtak fenn hiteles adatok. Egyes források 1728-at, mások 1759-76-ot jelölik meg az ingatlan építési idejének, amely célra Csáky Imre római katolikus püspök saját birtokából jelölt ki terület. A három utcára néző egyemeletes épület főhomlokzata függőleges tagozását a két szélső és a középrizalit, vízszintes tagozást pedig az övpárkány adja. A középrizalit négytengelyes, emeletén páros toszkán pilaszterekkel, ami fölé karcsú fatorony emelkedik. Ady Endre híres költeménye, a Fölszállott a páva e vármegyeházat idézi.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.