Várhegy

Ország: Románia
A település mai neve: Ocna Sibiului
A település magyar neve: Vízakna
A település német neve: Salzburg
Cím: A település fölött északra emelkedő domb tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az Oltmelléki hegysor Szászcsanádi hegyágában, a Viza (Weiss, Fehér)-patak mellett fekszik Vízakna (Salzburg, Ocna Sibiului) település. A helység ref. templomától É-ra emelkedik a Várhegy, amelyet a lelkészlak udvarából is jól látni.

A várról okleveles adatok nem maradtak fenn. A. Rusu szerint a 13. században épülhetett. Egy K–Ny-i irányú dombsor déli nyúlványán találjuk a várat. A vár 20 m széles és kb. 40 m hosszú fennsíkját egy 20 m széles, 3-4 m mély árokkal választották le a tőle É-ra húzódó dombsortól. A Várhegy Ny-i, D-i és K-i oldala olyan meredek, hogy ott árok létesítésére nem volt szükség.

A vár területe jelenleg mezőgazdasági művelés alatt áll. Felszínén falmaradványok nem láthatók.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 499.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)