Várhegy

Ország: Románia
A település mai neve: Roşia
A település magyar neve: Veresmart
A település német neve: Rotberg
Cím: A falutól keletre lévő Várhegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart (Rothberg, Roşia) falutól K-i irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen (Die Burg) találjuk a várat. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd K-i irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik.

A várnak okleveles említése nem maradt fenn, A. Rusu szerint fennállása feltehetően a 12. századra tehető. Maga a vár ovális alakú, kb. 40x20 m átmérőjű. A vár platója É-i irányba emelkedik, ahol a vár területén belül 5-6 méteres kiemelkedést találunk. A várat egykor minden oldalról árok és sánc vette körül, azonban ennek jól látható maradványait csupán az É-i és az ÉNy-i oldalon láthatjuk. A többi oldalon az árkok az évszázadok során alig érzékelhető terasszá koptak le.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)