Megújulásunk támogatója:  

Vápa vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 5,504'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,350'
Védettség van?
nem
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől délnyugatra, a vasúton túl, egy dombtetőn.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az őskori telepre épült kora középkori Vápa vára Sepsibükszád (Bixad) határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, az Olt jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől É-ra fekszik.
László Ferenc az itt talált edénytöredékek alapján úgy vélte, hogy az árpád-kori vár építése előtt az őskorban egy erősdi-jellegű település állt ezen a helyen. A vár alatti területen kő-rézkori (az erősdivel egykorú), bronz- és vaskori kultúrrétegeket tártak föl, és két középkori sarkantyút, valamint kardhüvelydarabot is őriz innen a Sepsiszentgyörgyi Múzeum. 1949-ben Székely Zoltán ásatott a várban. Szerinte a várat É felől védő árkok középkoriak. A várban előkerült néhány vastárgy (rozettás sarkantyú, patkó) 14-15. századi. A környék birtoktörténete és a vár késői leletei alapján feltételezhető, hogy Vápa vára a hídvégi Mikók mentsvára lehetett, melyet még a 15. században is használtak, ill. toronnyal erősítettek.

Az Olt árteréből kiemelkedő, kb. 670 m magas teraszlépcsőn fekvő erődítményt három oldalról a meredek, sziklás hegyoldal védte. Csak É-i irányból volt könnyebben megközelíthető, e hegynyakat viszont hármas árokkal védték, valamint a fal belső oldalához négyszög alakú, 3 x 3 m belméretű, 2 m vastag tornyot építettek, melynek romjai ma is jól megfigyelhetők. A vár belterületén épület nyoma nem látszik.
A vár D-i részét kőbánya pusztította el. A hegytető peremét övező ovális védőfal eredeti méretét ma nehéz meghatározni a kőbánya pusztítása miatt. 1949-ben a vár több, mint 90 m hosszú és 32 m széles volt, 1988-ra a kőfejtés további 45 m-es szakaszt harapott ki a várból. A megmaradt kerítőfal 1,6 m vastag, egyenletesen, sok habarccsal falazott építmény.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-01-16 19:08:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vártető (7.219 km)
Bálványosvár (10.020 km)
Herec-vár (10.765 km)
Mari-kúria (10.948 km)
Vízimalom (11.135 km)
Mikó-kastély (12.231 km)