Valkó vára

Ország: Románia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 4
A település mai neve: Sub Cetate
A település magyar neve: Valkóváralja
Cím: A falu fölött délre emelkedő, magas, sziklás hegy platóján
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Réz-hegység északi lábánál, az egykori Kraszna vármegyében, a délkeletről jövő és itt északkeletre forduló Berettyó-patak két partján fekszik Valkóváralja (Subcetate) község. A település feletti 422 méter magas sziklás hegy platóját az egykori Valkó vára romjai koronázzák.

Az oklevelesen először 1311-ben említett várat 1317-ben Károly Róbert nevében Elefánti Dezső ostrommal foglalta el Borsa Kopasz nádor fiától, Bekcstől. 1317-től királyi vár, a krasznai ispáni tiszttel volt egyesítve. 1341-ben I. Károly Zólyomi Doncsnak adta, cserébe felvidéki váraiért. A Doncsfiak kihaltával 1372-ben adományul Gönyii Jánosé lett, majd fia, Zsigmond halálával [1402] fiúsított nővére, Anna kezével ennek fiaié, a lázadókhoz csatlakozott losonci Bánfi Lászlóé és Györgyé. 1404-ben Zsigmond hívei ostromolták tőlük, de úgy látszik kegyelmet kaptak, mert az uradalom családjuké maradt. A Losonczi Bánffy család birtokolta 1665-ig, ekkor a törökök megostromolták és elfoglalták. Bár kijavítására később, 1716-ban és 1718-ban történtek kísérletek, az többé már nem heverte ki az ostrom ütötte sebeket.

A Berettyó fölé emelkedő dombon fekvő várat kettős árok veszi körül a déli - délnyugati oldalon. A külső árok az északi, északnyugati részen ellaposodik. Az árkok szélessége 10 -15 m közötti, a a sánckoronától méet mélysége 1 - 2 m között változik. A Berettyó felőli keleti oldalon a várdomb igen meredek, ezért itt az árokrendszer megszakad. Maga a vár egy észak-déli irányú közel félkör alakú platón fekszik, mérete kb 45 x 40 m.
A platót körülvevő várfal helyenként még ma is jól látszik. A délnyugati oldalon találjuk a kb 8 x 8 m-es méretű torony maradványait. A torony két átellenes sarkának fala ma is 4-5 m-es magasságba nyúlik fel. A falvastagsága 1,5 - 2 m. A vár délkeleti részén egy 3 m átmérőjű mélyedés nyomát láttuk a felszínen.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)