Vajdahunyadi-vár

Str. Curtea Corvinestilor nr. 1-3
Rövid leírás:
A térség legépebb, illetve leginkább helyreállított vára. A birtokot 1409-ben kapta Hunyadi János apja Luxemburgi Zsigmondtól. A vár építése ezután kezdődött el és évtizedeken át tartott (1443-ban is bővítési munkák folytak, ezért Hunyadi János felesége, Szilágyi Erzsébet nem itt, hanem kolozsvári házukban szülte meg második fiukat, Mátyást). A vár a 17. század elején az iktári Bethlen család birtokába került, néhány évtized alatt kétszer is átépítették.
A 19. században többször is tűz pusztította, helyreállítását Arányi Lajosnak köszönhetően 1868-ban kezdték el Schulcz Ferenc, majd Steindl Imre irányítása alatt. Ekkor purista szellemben több részletet elbontottak és \"korhű\" elemekkel pótolták. Tudományos igényű helyreállítására a 20. század elején Möller István tervei alapján került sor.

Kívülről még fel van állványozva, dolgoznak a falakon, amit láttunk nagyon jó állapotú

Tájház (9.056 km)