Útmenti kereszt

Pinctől nyugatra a főút bolyki elágazásának északi oldalán
Rövid leírás:
Az egykori Nógrád megye északi részén, a Rimaszombat és Losonc közötti főúton található a középkori eredetű magyar falu, Pinc. A községtől nem messze, nyugati irányban az ősi nyomvonalú főútból dél felé ágazik ki a Bolyk felé vezető bekötőút.

Az útelágazás északi oldalán szép 19. századi út menti kereszt áll. A korláttal elkerített, kis térség közepén álló kereszt egyszerű tömbökből álló lábazatát az időjárás az elmúlt évszázadokban alaposan lepusztította. Felirata, ha esetleg volt is, mára nem olvasható. A lábazat fölé emelkedik az öntött vasból készült, szépen díszített kereszt, rajta szintén szobor megoldású Korpusszal. A kereszt függőleges szárának tövében kis méretű, szintén három dimenziós Mária ábrázolás látszik. Fölötte ovális táblára festve szlovák, alatta magyar nyelven olvasható a "Dicsértessék a Jézus Krisztus!" felirat.

A kereszt valamelyik felvidéki vasöntöde terméke lehet.

Főgimnázium (6.559 km)