Urbányi-Esterházy-várkastély

Dubravica, a település déli részén
Rövid leírás:
A község elején, kisebb magaslaton omladoznak az egykori nemesi épület maradványai. Mivel régészeti feltárást még nem végeztek az elhanyagolt, erősen omladozó műemlékben, csak a régebbi véleményeket tudjuk ismertetni.

Ez szerint az Urbányi–Esterházy nemesi család által a 16. század első felében, az akkoriban uralkodó reneszánsz ízlésvilág jegyei szerint emeltetett várkastély korai része egy hosszúkás, téglaalap alakú épület lehetett, melynek az északnyugati oldalon létesített bejáratát egy négyszögletes őrtorony védelmezte. Védőművei nem tették lehetővé nagyobb ellenséges támadás kivédését, de a portyázó könnyűlovasság ellenében biztonságos menedéket nyújthatott a nemesi famíliának és cselédségüknek. A háromemeletes épülethez, amely mint földesúri birtokközpont szolgált, a későbbiekben egy hosszúkás, egyemeletes lakószárnyat toldtak a délkeleti oldalon. A kisebb dombon emelkedő várkastély előtt gazdasági rendeltetésű udvart öveztek a kerítőfalak, míg a délnyugati részen egy másik lakórészt alakítottak ki. Divald Kornél művészettörténész, a Felvidék műértő fényképésze jegyezte fel a következőket, itt járta alkalmából: „Felső-magyarországi reneszánsz stílű, emeletes homlokzata közepén kiugró bástya, sgrafitto nyomok. A falkerítés kapuja melletti földszintes épületen hullámvonalas sgrafitto díszítés. Belseje átalakítva, több parasztcsalád lakásának szolgált s elhanyagolt.”
Egy 2005. áprilisi terepbejárás tanúsága szerint a dubravicai várkastély tömbje lakatlan, magára hagyatva omladozik, életveszélyes a belső termeibe merészkedni!

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu