Uránia-palota

Lakóépület és üzlet
Str. Horea utca 4.
Rövid leírás:
Az erdélyi főváros, Kolozsvár a századfordulón igen jelentős fejlődésen ment keresztül, ami városépítészetén is máig meghatározó nyomot hagyott. A századfordulós építészet egyik kevésbé ismert, mégis szép emléke a Kappéter Géza építész tervei alapján, 1908-ban, szecessziós stílusban épült Uránia-palota.

A saroktelken a 19. század végén kovácsműhely működött. Tulajdonosa, aki nagyon szerette a mozit, udvarán először egy mozisátrat állíttatott fel, ahol rendszeresen – amúgy neki jól jövedelmező – vetítéseket rendezett. Ennek helyén épült fel a mai, négy szintes bérpalota, amelyben a 400 férőhelyes moziterem mellett 17 lakást, valamint 10 üzlethelyiséget alakítottak ki. A sarokház szimmetrikus, magastetős, cseréppel fedett épületének leghangsúlyosabb része a lekerekített sarokrész, melynek a tető szintjéig megemelt építményét két oldalt 1-1 kupola és vakolatból kialakított akt alakok is hangsúlyozzák.

(Irodalom: Bede Béla: Magyar szecessziós építészet, Budapest, 2012.)