Unitárius vártemplom

Nagyajta
Rövid leírás:
A falu déli részében, egy magaslat szélén áll az Unitárius templomvár, mely a románkori templom helyére épült a 15-16. század fordulóján. A templomot egy szabálytalan paralelogramma alakú, magas, pártázott várfal övezi, melynek két átellenes sarkán egy-egy ó-olasz bástya típusú torony, s az északi oldalon az ötszögű kaputorony áll. A templom körüli reneszánsz erődítés a 17. század első évtizedeiben épülhetett, melyet a várfal egy befalazott nyílásának szemöldök gerendáján lévő feliraton olvasható 1622-es évszám valószínűsít. Az impozáns későgótikus templom hajójához vele azonos szélességű, a nyolcszög öt oldalával záródó, hálóboltozatos szentély, s nyugaton torony csatlakozik. A hajó boltozata az 1802. évi súlyos földrengés idején beomlott, s helyére az egykori későgótikus hálóboltozat rajzolatával díszített barokk dongaboltozat került a 19. század első évtizedében, amikor a harangtorony is megújult, s klasszicizáló barokk köntöst kapott. A hajó lappangó középkori falképei feltárásra várnak.
sebijo

Donáth-kúria (0.151 km)