Unitárius templom

Szentábrahám 46 szám.
Rövid leírás:
A település neve 1334-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben de Sancto Abraama néven. 1567-ben a regestrum Zent Abran néven 11 kapuval jegyzi. A régi középkori templom a falu felső végében egy dombon állott, amely nevében őrizte meg emlékét: Templom-hegy. Orbán idejében még látható volt, s a falu lakói szerint „ez egyháznak nagyon szép és régi, volt falait, szép freskó festmények borítják”. Romos állapota miatt 1802-ben lebontják és a faluban építenek új templomot.
Az új templom kazettás mennyezete részben (a nyugati rész) talán a régiből került át ide, de nem lehet régibb a XVIII. század végénél. A középkori templom kortársa lehetett az a harang, amely felirata alapján a XIV. században készülhetett. Felirata: „O REX GLORIE VENI CUM PACE.” A harangot a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.