Unitárius templom

Ország: Románia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Plăieşti
A település magyar neve: Kövend
Cím: Kövend, 66 szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A falu 1291-ben Kuen néven jelentkezik a forrásokban, 1291-ben Kuend, 1587-ben Kövend formában fordul elő. Oklevelek nem beszélnek középkori templomról, de 1408-ból plébánosa ismeretes.

A templom csúcsíves építése középkori eredetét tanúsítja. A templomhajó torony felőli része, a torony alatti kapu csúcsíves kerete középkori, ahogyan Orbán Balázs leírja: „a toronycsarnokból templomba nyíló főkapuzat egyike a csúcsíves építkezés szebb alkotásainak… Maga az ajtónyilat átszelt lóhereívvel, míg a béllet csúcsívvel záródik a kettő közötti ívmezőn dombormű díszlet... létezésére az öregebbek még emlékeznek. Hasonló mellékkapu is volt a hajó déli oldalán, de ennek csak befalazott fele része látszik. A hajónak ettől keletre eső részét és a szentélyt újjáépítették.” A torony felső része is újabb, felirata szerint 1701-ből való: „sumptibus Ecclesiae Unitariae Kövendiensis erigabatur…”. Kelyhét 1628-ban Gyulai Márton ajándékozta. A megmaradt stíluselemek alapján építésének idejét a XIII–XIV. század fordulójára teszik, legkésőbb a XV. század elejére. A templomot kettős várfal vette körül: nyolcszögben a belső és egy külső kör idomú, melynek csak alapfalai maradtak meg. A falak megszenvedték a tatárok ostromát és Ali basa 1661. évi hadjáratának pusztításait, amikor felégették a bevett templomerődöt. 1703-ban labancok égették fel.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.