Unitárius templom

Karácsonfalva 49 szám.
A település közigazgatásilag Oklánd része.
Rövid leírás:
Homoródkarácsonyfalva, vagy rövidebb, szintén közszájon forgó nevén Karácsonfalva Hargita megyében 530 méter magasságban, a Kis-Homoród völgyében, Homoródalmás és Oklánd között fekszik. Keleten a Rika-hegység, nyugaton a két Homoród vízválasztója határolja. Karácsonyfalva első két említése a pápai tizedjegyzékekből ismert 1333-ból és 1334-ból: villa Karachni, illetve villa Karasun néven. Murádin László szerint a Karácson nevű személynévből és a -falva összetételből származik a falu neve.

A templom korai építéstörténetéről nincsenek fennmaradt adatok, de Udvarhelyszéken egyedülállóan megőrizte későromán jellegét, szentélyét, téralakítását. A művészettörténeti szakirodalom építésének korát a 13. század második felére teszi. Plébániaként már az 1333-as pápai tizedjegyzékben is szerepel. A középkorban csak kapuval és toronnyal gazdagodott. Déli kapujának kialakítására és ablakainak első bővítésére a 15. században kerülhetett sor. A torony egyik északi ablakába rovásírásos követ falaztak be.
A falu lakossága 1568 körül tért unitárius hitre. 1752-ben készítették a kazettás famennyezetet. 1768-ban fegyveres harc bontakozott ki a templomot visszavenni akaró katolikusokkal, amelynek halálos áldozata is volt. 1783-ban az unitáriusok új templomot építettek a katolikusoknak. A ma is meglévő legrégebbi harang öntésére 1791-ben került sor. 1853-ban az északi falba nagyméretű új ablakot vágtak, ezért hiányzik ma a freskó egyik jelenete.
Az hajó északi falán található freskók feltárására 2006 áprilisában került sor.

Forrás: Czoguly Ildikó: A homoródkarácsonyfalvi unitárius templom falképei. Művelődés, 2009 február.

Bágyi vár (4.917 km)
Kustaly vára (5.255 km)