Unitárius templom

Alsóboldogfalva, 111 szám
Rövid leírás:
A település Székelyudvarhely és Segesvár között félúton, Székelykeresztúr szomszédságában, Hargita megye délnyugati részén, a Nagyküküllő jobb partján terül el. Nevét Szűz Máriáról kapta, de a reformáció után Boldogasszonyfalvából Boldogfalva lett. Mivel ez a Boldogfalva lentebb fekszik mint a másik (Székelyudvarhely mellett), ezért Alsó- lett a megkülönböztető neve. A mostani falu a hajdani Kisgörgény nevet viselő tatárjárás előtti falu utóda. Lakosai sokáig a fiatfalvi uradalom zsellérei voltak. A földvásárlások útján egyre több szabadparaszt lett. Az olcsó és igénytelen munkaerő érdekében a település földesura Felekről románokat lakosokat telepített be, de ezek az idők folyamán elmagyarosodtak.

A falu középkori templomát lebontják és a régi helyén 1791-ben új templomot építenek. A régi templom néhány elemét azért megőrzik, így például a torony félköríves bejárata feletti, a külső fallal egy síkban levő, kőből faragott csúcsíves ablaknyílást. A déli bejárat kő ajtókerete késő gótikus keretekre emlékeztet. A szószék alatt megőriztek két zárókövet: az egyik a szentély, a másik a szentélynégyszög boltozatának záróköve volt. A bordaindításokból megállapítható, hogy sokszögű boltmezőben állott a nagyobb és a kisebb keresztboltozatos szakaszban. A szenterzsébeti zárókőhöz való hasonlósága alapján a szentély a XV. században épülhetett. Nem lehetetlen, hogy a hajó falai is középkoriak. A mai mennyezet 1796-ból való. 1801-ben fejezik be a tornyot. A régi templomot kőkerítés és temető vette körül.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelk kövek, Gyulafehérvár, 2000.