Ungvári vártemplom romjai

Ukrajna
Szakrális romemlék
Kreml u. 33.
Rövid leírás:
Az ungvári vár erődített udvarán a palotától dél-keletre középkori alaprajzú templom romjai fekszenek. A romként konzervált templom alapfalai kb. 1,0-1,5 m magasak. A templom több évszázadon át be volt temetve, s csak az 1980-as években ásták ki.
Az irodalmi forrásokban az „Ung-újvári” plébánia első említése 1248-ra esik. Ez az elnevezés arra enged következtetni, hogy a tatárjáráskor megsérült vár és a környező települései újjáépültek. De ha a tatárjárás előtt állt a vár, akkor feltételezhetően temploma is volt. Az ungvári vártemplom egyben esperesi templom is volt, az egri káptalanhoz tartozott. Az 1332-37-es pápai tizedjegyzék említi az ungvári plébániát. Valószínűsíthető, hogy a templom már a pápai összeírás előtt is létezett, de az a feltárt templomnak egy előzménye lehetett. A templom alaprajzi elrendezése és a helyszínen talált későgótikus részletek alapján (boltozati bordák, zárókő, ablakosztó bordák, négykaréjos rózsaablak) a ma látható vártemplom a XV. században épülhetett, vagy épült újjá.
A feltárás alapján egy gótikus alaprajzú templom rajzolódik ki: szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, négyszögű hajója a szentéllyel azonos szélességű. A hajóhoz a barokk időkben sekrestyét, mellékhajót, kriptát és nyugati tornyot építettek.
Az 1728-as nagy várbeli tűzvész alkalmával a templom is erősen megsérült. A Magyar Országos Levéltárban megtalálható a templom bővítési, átalakítási alaprajza 1772-es évszámmal. A terveket egy Simmeth József nevű kőműves mester készítette. A templom felújítására nagy valószínűséggel a vár 1775-ös görög katolikus püspökségnek való adományozásához volt szükség. A terv megvalósítására – a feltárás alapján – nem került sor. A romos templomot lebontották és a törmeléket elterítették.
Az 1990-es évek végén a templom feltárt alapfalait konzerválták és bemutatták.
Janotti Judit