Ungár-ház

Szerbia
Pacséri út 14.
A települést korábban magyarul Ómoravicának nevezték
Rövid leírás:
A házat építtető, emancipált zsidó Ungár család a 19. század végétől a település legjelentősebb birtokosainak egyike volt. Földterületeik mellett Szabadka városban több házzal is rendelkeztek, de Budapesten is volt lakásuk.

Az utcafronton álló épület a 19. század második felében, téglából épült. "L" alaprajzú, földszintes épület, oromzatos nyereg tetővel, amelyet cseréppel fedtek. Utcai homlokzatán gazdag vakolt architektúra látható.

A ház, ill. az Ungár család irodalomtörténeti jelentősége, hogy velük esett meg az a nevezetes eset - mármint hogy a "nem makulátlan" származású milliomos lányának fejét elcsábítja egy lecsúszott dzsentri - amelyet Mikszáth Kálmán örökített meg "A Noszty-fiú esete Tóth Marival" című regényében. Az akkoriban nagy közfigyelmet kapott történetet a nagyváradi újságíró Ady Endre is megírta 1901-ben "Az öreg Ungár esete" című cikkében.

A házat a közelmúltban gondosan helyreállították. Ma a Baptista Egyház tulajdonában van és imaház működik benne.

A leíráshoz felhasználtuk a Vajdasági Értéktár adatait. www.ertektar.rs
A fotók ugyaninnen ill. a Google Earth oldaláról származnak.