Új temető

A képek forrása: Szeder László / wikipedia

Temető
A falu északnyugati végében, domboldalon.
Rövid leírás:
A falu minden bizonnyal Gömör megye egyik legősibb települése. Egyes vélemények szerint vára már a honfoglalás korában állhatott.

A falu évezredes története során több helyszínen is működött temető. 1882-ben, amikor a ma is álló evangélikus templomot építették, alapásáskor számos embercsontot találtak. Ez valószínűleg azt jelzi, hogy ugyanitt állt a község középkori temploma, körülötte pedig keresztény szokás szerint temető volt. A ma ismert és még látszó, de már nem használt, régi temető az iskola fölötti meredek domboldalon található. Itt még számos, régi szép síremlék áll. Erről írta a felvidéki vándorútja idején a faluban is megfordult Petőfi Sándor: „Olyan meredek domboldalon van a temető, hogy sáros időben kötéllel kell felhúzni a halottakat.\" Ide 1870-ig temetkeztek.

Az ezután megnyitott \"új\" temető a falu északi végében, domboldalon helyezkedik el, az előzőnél sokkal könnyebben megközelíthető helyen. A máig is használt sírkert legérdekesebb, legidősebb síremlékei öntött vasból készültek. A Gömör 18-19. századát átható, fejlett vasipar egyik jellegzetes termékének számító síremlékek a kőből faragott obeliszkek formavilágát utánozzák: alsó részük hasáb alakú, rendszerint ezen találjuk a feliratot, míg felső részük karcsú gúlát formáz, gyakran plasztikus díszítéssel. A temetőben több tucat, ilyen típusú síremlék áll még. Az eredeti helyükön nem megőrizhető darabokat (vagy 30 darabot) a temető bejárata közelében, a halottas ház mellett gyűjtötték össze és kissé idegennek ható, katonás sorban, bebetonozva újra felállították azokat.

Több egyéb érdekes kripta és síremlék is található a temetőben.

A leírás a www.gemer.net adatainak segítségével készült.