Tűzoltólaktanya

A képek forrása: shugarov / Panoramio

Tűzoltó (ma: Požiarnická) u. 4.
Rövid leírás:
A kassai Tűzoltóegylet, létrehozásától kezdve, lassan, de folyamatosan növekedett, erősödött. 1924-re már 26 tűzoltó szolgált Kassán. Ekkor már megindultak a tárgyalások arról, hogy a tűzoltóságnak új, korszerű és nagyobb épületre van szüksége.

Az új épület tervezésére kiírt pályázaton Oelschlager Lajos tervei nyertek, amelyet Boskó Géza Zoltánnal közösen alkottak A terveket 1925-ben készítették el, majd ezek alapján 1927-28-ban maga az épület is megépült.

Oelschlager és Boskó mind funkcionalitásában, mind külső megjelenésében egyedülálló épületet tervezett. A földszinten kaptak helyet az ügyeleti szoba, garázs és kocsiszín helyiségei, mely utóbbinak az ajtajai már automatikusan ki is nyíltak, amikor megszólalt a riasztócsengő. Az első emeleten a tisztek és a legénység számára pihenőhelyiségek, étkező, tárgyaló, fürdőszoba és iroda került elhelyezésre, míg a második emeleten tornaterem kapott helyet.
A tűzoltólaktanya épületéhez egy-egy önálló lakás is kapcsolódott, amely a főkapitánynak és helyettesének épült.

Oelschlager Lajos itt is a régi történelmi építészeti hagyományokat ötvözte a modern elemekkel, és ezáltal hozta létre sajátos hangulatot és a mai napig nagyszerű külsőt sugárzó épületét.

A műemlékileg védett épület rekonstrukciójára 2004 és 2006 között került sor.

A leírás forrása: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa 2012.