Turulmadaras millenniumi emlékmű

Emlékmű
Székelyhíd főterén, egy háromszög alakú park közepén
A Partium, s Erdély egyetlen megmaradt turulmadaras millenniumi emlékműve.
Az eredetileg 1897. április 11-én felavatott gránitoszlopra a turul bronzszobor csak később került fel, valamikor 1912 és 1916 között, így az emlékmű ekkor nyerte el végleges alakját.

Megépítése után az emlékmű hat alkalommal ment át különböző változásokon. 1920-ban Trianon után, a második bécsi döntést (1940) követően kétszer, 1944-ben az orosz bejövetel után, majd 1989 decemberében, majd helyreállítva, 2000. október 8-án lett újraavatva.

Gránit obeliszk, amely egy 132 cm széles és 85 cm magas terméskőből rakott alapzaton nyugszik. Az oszlop magassága 330 cm, mely alapjánál 115 cm, csúcsánál 28 cm széles és hat részből áll. A bronzból készült turulmadár szárnyfesztávolsága 130 cm, magassága a gömbbel együtt 60 cm, csőr- és farkvég közötti távolság 55 cm, a szájában tartott kard hossza 58 cm.
Felirata: az obeliszk negyedik tömbjén: MILLENNIUM 896 – 1896. Az obeliszk második tömbjén: HELYREÁLLÍTVA KERESZTÉNY EZREDÉVÜNK EMLÉKÉRE 1000–2000

Az emlékműt egy 565 cm átmérőjű betonlap veszi körül, szélein tizenkét darab, hatvan centiméteres vascső, láncokkal összekötve. A betonlapra négy oldalról lépcsők vezetnek fel.