Trnovo híd

Szlovénia
Híd
Karunova ulica/utca
Rövid leírás:
A mai Szlovénia fővárosának déli külvárosa Trnovo, melyen keresztülfolyik a város fő folyójába torkolló Gradaščica patak. Ennek déli partján áll a városrész Keresztelő Szent Jánoshoz címzett temploma, melynek főhomlokzata előtti teresedésen kis híd vezet át a patak felett. Ez a Trnovo híd (Trnovski most), melyen keresztülhalad a Karun utca (Karunova ulica), hogy aztán az Emona utcában (Emonska cesta) folytatódjon.

E helyen a kései 17. század óta híd áll. A mai, modern hidat 1928 és 1932 között építették a Gradaščica patak medrének teljes rendezését célul kitűző Jože Plečnik tervei alapján, Matko Curk vezetésével.

Az egy nyílású, vasbeton híd különösen széles járófelülettel épült. Kő boltívét és homlokzatait kővel burkolták. Gyalogjárdáinak szélén kőkorlát fut végig, melynek végein 1-1 jellegzetes kőgúla áll. A híd kőkorlátjainak közepén, az egyik oldalon egy Art Deco sítlusú, egész alakos férfiszobor: keresztelő Szent János áll, míg a túloldalon egy karcsú obeliszket találunk, rajta lámpakarokkal. A híd járművek számára fenntartott, ma gránitkockákkal burkolt központi sávját a két oldalt elhelyezkedő járdáktól beton oszlopok és - szokatlan módon 1-1 nyírfasor (!) választja el.

A leírás adat és képforrása: wikipedia.org

Kakas híd (0.116 km)