Traianus hídjának maradványai

A híd ábrázolása Traianus oszlopán
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 5
A település mai neve: Drobeta-Turnu Severin
A település magyar neve: Szörényvár
Cím: Belváros keleti része, Dunapart
Egyéb adat: Az északi (romániai) hídvő Szörényvár romjaitól keletre látható. A déli, szebiai hídfő maradványai Kladovo (Кладово) helységtől keletre találhatók, így az objektum mindkét országhoz tartozik. A koordináták az északi, romániai pontra mutatnak
Rövid leírás: Az első Duna-hidat Marcus Ulpius Traianus császár építtette 102 és 105 között, hogy a dák háborúkban biztosított legyen az utánpótlása, majd ezt követően az új provincia megközelítése. A monumentális műtárgy tervezője Apollodórosz római építész volt. A szerkezet 1135 méter hosszúságban ívelt át az Al-Dunán, az elméleti rekonstrukció alapján 15 méter széles és 19 méter magas volt. Mindkét végét torony, illetve castrum védte (az északi oldalon álló castrumnak és a mellette alapított településnek Drobeta volt a neve - ezt a város a mai nevében is jelzi). Húsz falazott pillér tartotta a fából készült felső hídszerkezetet, illetve járófelületet.

A híd alig több mint másfél évszázadon át állt, hiszen Dacia provincia feladása után nagyrészt elpusztult (vélhetően maguk a rómaiak bontották le a faszerkezetet). A pillérek azonban sokkal tovább dacoltak az idővel, a feljegyzések szerint 1856-ban, a folyó rendkívül alacsony vízállásánál még felismerhető volt mind a húsz maradványa. 1906-ban kettőt elkotortak közülük a biztonságosabb hajózás érdekében. 1932-ben 16, 1982-ben azonban már csak 12 pillér maradványa volt azonosítható.

Az elmúlt években különösen a szerb szakemberek álltak ki a világtörténelmi jelentőségű híd védelme, sőt, esetleges teljes rekonstrukciója mellett is - utóbbi anyagiak híján nem valósult még meg.
Adatlapot készítette: klo

Közeli objektumok (légvonalban)