Megújulásunk támogatója:  

Traianus hídjának maradványai


A romániai oldalon lévő maradványok a 20. század elején

A híd ábrázolása Traianus oszlopán
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 44° 37,421'
Hosszúság (lon):
E 22° 40,027'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Belváros keleti része, Dunapart
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az első Duna-hidat Marcus Ulpius Traianus császár építtette 102 és 105 között, hogy a dák háborúkban biztosított legyen az utánpótlása, majd ezt követően az új provincia megközelítése. A monumentális műtárgy tervezője Apollodórosz római építész volt. A szerkezet 1135 méter hosszúságban ívelt át az Al-Dunán, az elméleti rekonstrukció alapján 15 méter széles és 19 méter magas volt. Mindkét végét torony, illetve castrum védte (az északi oldalon álló castrumnak és a mellette alapított településnek Drobeta volt a neve - ezt a város a mai nevében is jelzi). Húsz falazott pillér tartotta a fából készült felső hídszerkezetet, illetve járófelületet.

A híd alig több mint másfél évszázadon át állt, hiszen Dacia provincia feladása után nagyrészt elpusztult (vélhetően maguk a rómaiak bontották le a faszerkezetet). A pillérek azonban sokkal tovább dacoltak az idővel, a feljegyzések szerint 1856-ban, a folyó rendkívül alacsony vízállásánál még felismerhető volt mind a húsz maradványa. 1906-ban kettőt elkotortak közülük a biztonságosabb hajózás érdekében. 1932-ben 16, 1982-ben azonban már csak 12 pillér maradványa volt azonosítható.

Az elmúlt években különösen a szerb szakemberek álltak ki a világtörténelmi jelentőségű híd védelme, sőt, esetleges teljes rekonstrukciója mellett is - utóbbi anyagiak híján nem valósult még meg.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-12-21 16:53:16
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szörény vára (0.851 km)
Vasútállomás (34.495 km)
Central Pavilon (35.076 km)
Hercules vasszobra (35.170 km)