Törvényszéki palota és fogház

A kép forrása: delmagyar.hu
A Piaţa Ion I. C. Brătianu és Strada Bucureşti sarkán
Rövid leírás:
A nagy múltú Gyulafehérvár, az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelye, gazdasági, egyházi és kulturális központja, több magyar király, ill. fejedelem születési- vagy nyughelye, a 19. századra - Kolozsvárral szemben - végképp alulmaradt az \"Erdély fővárosa\" címért folyt versenyben. Ugyanakkor jó földrajzi adottságainak hála, főleg az 1867-es kiegyezéstől az I. világháborúig terjedő időszakban komoly gazdasági fejlődést élt át a város. Fejlődött az ipar, a kereskedelem, valamelyest modernizálódott a városközpont is, új középületek, rendezett utak, közterületek jöttek létre.

Ezek sorában került sor a Törvényszéki palota létrehozására is 1904-ben. Az ismert és sokat foglalkoztatott, fővárosi építész, Gerster Kálmán pályázatra készítette el a gyulafehérvári törvényszéki palota és fogház tervét (pályamunkájának jeligéje: “Fiat Justitia”), mellyel elnyerte a kétezer koronás első díjat és őt bízták meg a kivitelezéssel is.

A saroktelekre tervezett középület tervei és tervtöredékei a hagyatékban megmaradtak. A tervek egy átlós keresztszárnnyal két udvarra osztott, négyszintes épületet mutatnak, melynek lemetszett sarkán kapott helyet a félköríves kapuépítmény. A téglány alakú előcsarnokon át a keresztszárny jobb oldalán induló kétkarú, egyenes lépcsőhöz jutni. Az utcai és az udvari, kéttraktusos, belső folyosós szárnyakban az egyes szintek síklefedésűek. A főhomlokzat előrelépő, sátortetős traktusában a második és a harmadik
szinten egy-egy díszesebb kialakítású, kazettás mennyezetű illetve tükörboltozat-jellegű terem jelenik meg. A homlokzatot az udvar fele félköríves és egyenes záródású ablakok, az utca fele részint aediculás keretelésű ablaknyílások tagolják.

Az egykori törvényszéki palotában ma Fehér megye önkormányzatának (prefektúrájának) hivatalai működnek.

(A leírás forrása: Papp Gábor György: Gerster Kálmán (1850-1927) munkássága című doktori disszertációja. http://doktori.btk.elte.hu/art/papp/diss.pdf)