Törvényszék

A kép forrása: Kántor lajos Kristóf / Panoramio

Törvényszék (ma: Justiţiei) utca
Rövid leírás:
Az 1867-es kiegyezést követő évtizedekben, de különösen a századfordulón, Marosvásárhely komoly polgári fejlődésem ment keresztül. A Bernády György agilis polgármester nevével fémjelzett időszakban a provinciális városkából Erdély egyik legfontosabb központja épült ki. Rendezték és burkolták a köztereket, új utcák, terek létesültek. Számos új, modern, reprezentatív középületet emeltek a belvárosban, melyek a modern város igényeit elégítették ki, és amelyek jórészt még ma is használatban vannak, megfelelve az elvárásoknak.

E középületek egyike a régi kúria palotája mögötti telken emelkedő törvényszék két emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett palotája. Az eklektikus házat 1895-97-ben emelték. A téglalap alaprajzú épület szimmetrikus szerkesztésű utcai homlokzatának földszintje rusztikázott, míg emeleti részei, főleg az ablakok környéke, gazdag vakolatdíszítéssel ékes. A homlokzatból öttengelyes középrizait ugrik előre, melyet áttört attika koronáz. Az épület két belső udvart is magába foglal, ide nyílnak a minden szinten körbefutó körfolyosók.

Az épület 1995-ös általános felújítása során érdekes, addig elfeledett falfestmények kerültek elő az előcsarnokban. A négy kép ugyanennyi, a magyar jog fejlődése szempontjából kiemelkedő férfiút ábrázol: II. András királyt, az Aranybulla kiadóját, Mátyás királyt, az igazságost, Werbőczy Istvánt, a Tripartitum (Hármaskönyv) szerzőjét, és Deák Ferencet, \"A Haza Bölcsét\". A képeket minden bizonnyal még az 1920-as impériumváltás idején vakolták be.

A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. műve nyomán készült.