Törvényház

Hlavná 6., - a Fő (ma: Hlavná) utca és az egykori Apponyi Albert (ma Pribinova) utca sarkán.
Rövid leírás:
Kassa Abaúj-Torna vármegye és a teljes Északkelet-Magyarország legjelentősebb településeként annak kulturális, gazdasági, igazgatási és katonai központjának számított. Fontos szerepet játszott a terület igazságszolgáltatása terén is.

A Törvényház (Fő u. 6) saroképületében, amely az utca újabb, 3 ill. 4. szintes beépítéseihez tartozik, bíróság és vizsgálati fogház működött az 1990-es évek elejéig.

Az épület egyik híres és jól ismert, rendszeres magyar "lakója" volt Fábry Zoltán (1897-1970) író, aki Trianon első évfordulóján bejött a városba sétálni k. u. k. csukaszínű tiszti egyenruhájában fekete karszalaggal. Ezután minden zsenántabb ünnep előtt begyűjtötték, ingyen kosztot és kvártélyt kapott a csehszlovák hatóságoktól a „sédria” épületében.

A leírás forrása Balassa Zoltán: Kassa. Történelmi városkalauz. Barót, 2016. című műve. A fotók forrása: Google Earth.

A Nyolcemeletes (0.037 km)
Forgách-palota (0.068 km)