Török híd

Híd
Poltártól nyugatra, az Ipolyszele felé vezető országúton, a Vág folyó fölött
Rövid leírás:
A tört kőből emelt híd építési ideje vitatott. A legtöbbek által elfogadott vélemény szerint a 16. században épült, amikor a terület török uralom alatt állott. Más vélemény szerint építésére csak Mária Terézia királynő idején került volna sor, egyesek szerint pedig egyenesen csak 19. századi építmény. A legvalószínűbb, hogy mindegyik vélekedésnek részigazsága van: a híd 16. századi, de a 19. században, utoljára egészen biztosan 1886-ban - a korábbi kövek felhasználásával átépítették, megerősítették. A három nyílású kőhíd két, vízben álló pillérét beton jégtörő elemekkel erősítették meg. Faragott kövekből emelt boltíveinek fesztávja 5-5 méter. A még a legutóbbi időkben is közúti forgalmat bonyolító híd közlekedési felülete 5 m széles. A ráhullott esővizet 6 db kisebb kiömlő nyílás vezeti a folyómederbe. Maga a híd megközelítőleg 35 méter hosszú.

A leírás adatainak és képének forrása: Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.