Törcsvár

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Rövid leírás:
A településen belül hegytetőn álló, trapéz alaprajzú várat I. (Nagy) Lajos korában építették a szoros védelmére a havasalföldi vajdák betörései ellen. A 15. század legvégén zálogként, majd a 16. század utolsó harmadától véglegesen Brassó város tulajdona lett és egyre csökkent a hadászati szerepe. Az utolsó hadi cselekmények a várral kapcsolatosan Thököly Imre kuruc mozgalmához, majd fejedelemségéhez köthetők (1690-ben sikertelenül ostromolta). IV. Károly magyar király 1916-ban ajándékozta feleségének, Zita királynénak. A trianoni békeszerződés után Mária román királyné birtoka lett. Ekkor látták el a ma látható romantikus kiegészítésekkel.
A romániai Drakula-kultusz egyik legfontosabb helyszíne, tévesen, hiszen Vlad Tepes Törcsvárhoz nemigen köthető.

Királykő vára (16.103 km)
Feketehalom vára (19.971 km)