Megújulásunk támogatója:  

Toldi-várkastély


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 58,586'
Hosszúság (lon):
E 24° 16,900'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületének északi részén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysor területén, a Hidegvíz (Kaltbach) patak mellett fekvő Bólya (Buia) község északi részén, a pataktól kb. 100 méterre emelkedő kis dombon áll a rombadőlt bólyai castellum maradványa.

1467-ben említik először a faluban Vízaknai Miklós kastélyát, amelyet 1598-ban Mihály havasalföldi vajda birtokában találunk. Ezután a Gálfi családé lett, majd Bethlen Gábor 1629-ben Toldi Györgynek adományozta, akinek családja a 19. század közepéig birtokolta.

A 18. és 19. században jelentős mértékben átépített, barokk és klasszicista stílusjegyeket egyaránt felmutató épület falai többségében még állnak, de a födémek már javarészt beomlottak. A nyugat-kelet tájolású, nyújtott téglalap alaprajzú, egyszintes lakószárny keleti sarkain egy-egy négyszögletes sarokbástya ugrik ki a fal síkjából. Ezt a 17. és a 18. században, Szilvási Boldizsár és a Toldi család birtoklása idején alakították ki. Az ellenkező oldalon – nyugat felé – találjuk a kastély két szárnyépületét. Az északi szárny végéhez épített, támpilléres gótikus kápolna ablakai csúcsívesek, boltozott mennyezete mára elpusztult. Bejárati szárkövén Gálfi János felirata betűzhető ki. Szentélyében néhány helyen freskómaradványokat is felfedezhetünk. A rövidebb déli épületszárny csatlakozása közelében van kialakítva a főépület boltíves főkapuja. A mellette lévő földszinti helyiség födémgerendájába egy 1669-ből származó építési feliratot véstek. A várkastély területének jelentős részén magas bozót burjánzik, udvara mezőgazdasági művelés alatt áll.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 08:13:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vurpód vára (5.145 km)
Szelindek vára (11.419 km)
Burgberg (17.949 km)
Várhegy (18.031 km)