Toldalagi-Korda palota

Király (ma: Ion I. C. Brătianu) utca 14.
Rövid leírás:
1790. fontos dátum Kolozsvár életében, hiszen ekkor költözik ide a Gubernium (=kormányzóság), ekkortól számít hivatalosan is Erdély \"fővárosának\". A kormányzó reprezentatív, fő téri lakhelye, a Bánffy-palota mintául szolgál több, ekkor a városba költöző és építkező erdélyi arisztokrata családnak is, saját rezidenciáik kialakítása során. Ezen épületek sorába tartozik az 1803-09. között emelt Toldalagi-Korda palota is. Tervezője Carlo Justi mérnök, építtetői -a házon látható emléktáblák tanúsága szerint - a Toldalagi László és neje, Korda Anna voltak. Örökösödés révén a ház a 19. században a Bánffy család kezébe jutott. Utolsó tulajdonosától, az író-politikus Bánffy Miklóstól államosította a kommunista diktatúra 1945. után. Ma a házban a Babeş-Bolyai Tudományegyetem irodái működnek.

Az egy emeletes, nyeregtetős, négy szárnyból álló épület téglalap alaprajzú udvart zár közre. Fő utcai homlokzata az északi. Ennek közepén nyílik a főkapu, melyet a fölötte lévő, két oszlopon nyugvó erkély és az elhelyezett emléktáblák is hangsúlyoznak. 2007-ben az épület ablakai közül jónéhánynak - műemléki engedély nélkül - kicserélték a kőkereteit és magukat a fa ablakokat is... Sok szép kovácsolt vas ablakrács maradt fenn az épületen, rajtuk az egykori tulajdonosok monogramjaival.